Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetes illatosítók

2010.09.28

Ösztönösen vonzódunk a kellemes illatokhoz. Élvezzük a frissen szedett virágok illatát. Sőt szeretnénk sokáig élvezni, hálószobánk, nappalink falai között tartani a természet illatait. A szárított virágok nem csak a virágokat teszik otthonunk tartós díszeivé, hanem hosszan illatozva további élvezetet nyújtanak. Ilyenek a szárított rózsaszirom, levendula- és narancsvirág.

Használjuk mesterséges légfrissítők helyett potpourrit.

A potpourri az illatos növényi részek egyvelege. A francia eredetű szó rothadó (dunsztos) edényt jelent. Jól zárható edényekben már több évszázaddal ezelőtt együtt érlelték, tulajdonképpen rohasztották, az illatos növényi részeket, szirmokat, fűszereket, és időnként kinyitva őket kiengedték a parfümös illatokat.

Nem csak a szobák levegőjét illatosították, hanem a ruhásszekrényeket, fehérnemű, alsószoknyák közé rejtették az illatozó edényeket.

Potpourrit magunk is készíthetünk. Sok olyan virág van, amely tartós illatú, ezek egyvelegét pedig fűszer és gyógynövényekkel párosítva a legváltozatosabb illatvariációkat varázsolhatjuk elő. A virágok gyűjtésekor figyeljünk arra, hogy éppen kinyílt, a lehető legfrissebb virágokat használjuk, gyűjtsük őket reggel, amikor a harmat már felszáradt.
Elkészítésének legegyszerűbb módja, ha az összetevőket több hétig szárítjuk, és ezután keverjük a hozzá az illóolajakat, fűszereket. Az illatos potpourri titka a megfelelő szárítás. Minél kíméletesebben és minél gyorsabban szárítjuk meg a növényeket, annál intenzívebb lesz azok színe, annál erősebb lesz az illatuk. A szárítást árnyékos helyen végezzük. Erre megfelelő a padlás, ahol nyáron elég meleg van a megfelelő szárításhoz.

Végül keverjünk a keverékhez őrölt nőszirom gyöktörzset, hogy megtartsuk az illatokat, esetleg tonkababot (Dipteryx odorata), amelynek Jellegzetes illatát annak kumarin tartalma adja. Két evőkanál porított gyökeret adjunk egy bögre keverékhez. Továbbá fűszereket, illóolajokat. Az így nyert keveréket jól záródó edényben hat hétig, naponta átforgatva érleljük.

Amikor elkészült tegyük tálkába, díszítsük nagy szirmú, szárított virágokkal. Illóolajakkal újra frissíthetjük. tovább a teljes cikkre...

 

Lapajánló:

illóolaj

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.