Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vitamint! De vajon mennyit?

2010.09.28

Túl kevés, vagy túl sok?

Amíg mi csak leemeljük a - számunkra talán nem is megfelelő - pirulás flakont a drogériák polcairól, addig a világ fejlődő országaiban az alultápláltság és a vitaminszegény táplálkozás súlyos betegségek okozója. Vakság, visszafogott növekedés, születési rendellenességek, izomsorvadás - fényévekre vannak a számunkra kellemetlen meghűléstől.
A Nestlé Életmód Iránytű januári számában épp ezért kívánjuk felhívni a figyelmet a vitaminok szerepére. Ismerjük meg őket, fogyasszuk tudatosan, és csak akkor pótoljuk, ha tényleg szükséges, hisz a vitamin kincs.

Létfontosságú vitaminok


A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, azonban sokat vitatott kérdés, hogy melyik vitaminból mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe. Amíg egyes emberek hiányt szenvednek létfontosságú vitaminokból, addig mások rendszeresen fogyasztanak vitamintartalmú étrend-kiegészítőket, amelyekkel szélsőséges esetben túladagolást is okozhatnak.


 A vitaminok szerepe változatos. Míg jelenlétük a táplálékban létfontosságú, a túlzott bevitel káros lehet. A vitaminokat ezért elővigyázatosan, a szükségleteknek megfelelően kell fogyasztani. Magasabb dózisok csak bizonyos esetekben ajánlottak, mint például a terhesség alatt, amikor az anya és a magzat igényei ezt megkívánják. A vitaminok élettani hatásáról is folyamatosan bővülnek ismereteink.

A vitamin szót Casimir Funk, lengyel származású amerikai tudós vezette be, a vita (élet) és amine (nitrogén vegyület) szavak összekapcsolásával, amikor felismerte a B-vitamin kulcsszerepét a Beriberi nevű, főként az idegrendszert érintő megbetegedésben. Feltételezte, hogy minden hasonló, később vitaminként ismert anyag tartalmaz nitrogént. Bár a vitaminok szerkezetét vizsgáló későbbi kutatások Funk alaptételének ellentmondtak, a vitaminoknak még sok közös tulajdonságuk van:

  • Szerves vegyületek
  • A táplálékkal történő bevitelük létfontosságú, mert a szervezet nem tudja – vagy csak részben, például a D- vagy a K- vitamin esetében – előállítani őket.
  • Nagyon kis mennyiségben van szükségünk rájuk. Ugrás a teljes cikkre...

Lapájánló:

multivitamin.lap.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.